Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

15 ...

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Політика і влада
ЗУСТРІЧ З ПРАВОЗАХИСНИКАМИ ГО «МАЙДАН-ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ»

А наступного дня в Іванкові активні члени групи «проти ТЕС» провели в РБК зустріч з правозахисниками, зокрема головою Всеукраїнської ГО «Майдан – Громадський контроль» В.В. Колбанцевим, а також представниками громади села Вілково Одеської області. Останні поділилися думками і досвідом боротьби із засиллям корупції, браконьєрством та порушеннями в екології.

Звичайно ж, обговорювалось питання законності розміщення ТЕС в межах селища та її будівництва.

Іванківським активістам була обіцяна допомога в проведенні громадської експертизи наших проблем.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

11 липня 2014

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Політика і влада
7 липня 2014 року біля приміщення Міністерства екології та природних ресурсів України відбувся мітинг під лозунгом «Іванківська ТЕС – Радіаційний геноцид»

Біля будівлі Міністерства екології та природних ресурсів України 7 липня 2014 року зібралися громадські активісти, які вимагали зустрічі з Міністром екології та природних ресурсів України. Головна мета – привернення уваги керівництва міністерства до проблеми будівництва теплової електростанції в Іванківському районі Київської області.

З мітингувальниками зустрілися Міністр екології і природних ресурсів України Андрій Мохник та заступник Міністра – керівник апарату Олександр Настасенко. Вони уважно вислухали всі вимоги мітингувальників, після чого було вирішено організувати додаткову перевірку Державною екологічною інспекцією України проблемних об’єктів та забезпечити доступ громадськості до результатів експертних перевірок.

Одразу після зустрічі Міністр дав відповідне доручення Державній екологічній інспекції України.

(Повідомлення на офіційному сайті Мінекології України).

11 липня 2014

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Політика і влада
Як отримати субсидію і компенсацію

У «Трибуні праці» за 8 липня ц.р. було опубліковано статтю із спецдодатку до газети «Урядвий кур’єр», в якій розповідалося про причини підвищення цін і тарифів на комунальні послуги з 1 липня 2014 р. і шляхи посилення соціального захисту найбільш вразливих верств населення. Сьогодні ми пропонуємо увазі наших читачів конкретні поради і роз’яснення, як в цих умовах оформити своє право на отримання субсидій і компенсацій.


1. Компенсація

Хто має право

Право на отримання компенсації матимуть сім’ї, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для родини, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп. До складу сім’ї належать особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку).

Цей прожитковий мінімум визначатимуть окремо для кожної сім’ї залежно від її складу, тобто кількості осіб, з яких вона складається.

У разі, коли будьхто з працездатних членів сім’ї надає інформацію про відсутність доходів за будьякий місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід цієї людини на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законодавчо встановлені прожиткові мінімуми (з 1 січня 2014 року): для дітей віком до 6 років – 1032 гривні; для дітей віком від 6 до 18 років – 1286 гривень; для працездатних осіб – 1218 гривень; для осіб, які втратили працездатність – 949 гривень.

Як розраховується

Наприклад: у житловому приміщенні проживає сім’я, яка складається з двох працездатних осіб та двох дітей (одна дитина віком до 6 років, а інша – від 6 до 18 років). Розрахуємо прожитковий мінімум для них: 1218 гривень * 2 особи + 1286 гривень + 1032 гривні = 4754 гривні.

Отже, якщо така родина матиме середньомісячний дохід за попередні шість місяців, що дорівнює або менший за 4754 гривні, вона матиме право на компенсацію додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на послуги.

Компенсація розраховуватиметься як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та житлових субсидій) після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги. При цьому застосовують норму володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначають компенсацію.

Які документи слід надати

Заява до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. Довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб. Довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (будинку), за формою, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики від 27 серпня 2004 року № 192 (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги). Паспорт.

Коли нарахують

Для призначення компенсації житловоексплуатаційні організації, житловобудівельні (житлові) кооперативи, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та підприємства, що надають комунальні послуги (далі – підприємства), на запит органів соціального захисту подають до них у п’ятиденний строк з дня надходження запиту інформацію про: середньомісячний розмір плати за фактично спожиті комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидій, які надавалися відповідно до законодавства) до зміни цін і тарифів на комунальні послуги – окремо для опалювального та неопалювального періодів; розмір плати за комунальні послуги, зважаючи на фактичний обсяг середньомісячного споживання комунальних послуг у попередньому періоді у межах норм споживання (з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства), після зміни цін і тарифів на комунальні послуги – окремо для опалювального та неопалювального періодів.

Після отримання цієї інформації орган соціального захисту населення у десятиденний строк здійснюватиме розрахунок компенсації.

Як розмір компенсації залежатиме від сезону

Розмір компенсації визначатимуть окремо для кожного виду комунальних послуг в опалювальний, неопалювальний періоди, а також у неповні місяці опалювального періоду пропорційно кількості днів опалювального періоду у цих місяцях.

Компенсацію розраховуватимуть з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 20142015 років. Якщо таке звернення надійде від заявника протягом трьох місяців з дня набрання чинності Порядку призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги (1 липня 2014 року), за бажанням заявника компенсація може бути призначена з травня 2014 року. А ще цей вид допомоги щомісяця перераховуватиметься органом соціального захисту населення підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховуватиметься на особові рахунки заявника.

Таким чином, вжиті урядом заходи нададуть можливість забезпечити соціальний захист при оплаті житловокомунальних послуг найменш захищених категорій населення.

11 липня 2014

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Політика і влада
Працювати на розвиток і децентралізацію

Київська обласна регіональна партійна організація Партії розвитку України окреслила напрями діяльності на теренах Київщини.

3 липня у м. Буча відбулася II Конференція Київської обласної регіональної партійної організації Партії розвитку України. 174 делегати, серед них – депутати Київської обласної ради, місцевих рад, ініціативні представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій, обговорили основні напрями діяльності Партії розвитку України, обрали керівних осіб, членів керівних органів та Контрольної комісії Київської обласної організації.

«Сьогодні на Київщині – знаменна подія, – наголосив при відкритті Конференції головуючий на засіданні депутат Київської обласної ради Олександр Качний. – Об’єднуючись, ми створюємо нову потужну політичну силу, яка не підлаштовується під конкретну особу. В її основі стоять місцеві лідери – успішні люди, котрі своєю працею і здобутками заслужили право бути обраними. Саме вони формують фундамент Партії розвитку України, зосереджуючи навколо себе активну, ініціативну й прогресивну молодь. Ми дамо право розкритися й проявити себе кожному, хто має щире бажання працювати на розвиток своєї держави і рідного краю».

Привітав учасників Конференції – членів та прихильників новоствореної партії – почесний гість заходу, голова виконавчого комітету Партії розвитку України Сергій Ларін. Він виокремив надзвичайно високу активність та інтерес жителів Київщини до обласного осередку партії, зазначивши, що приємно вражений симбіозом представників: адже участь у Конференції взяли як люди, котрі не мають жодного досвіду політичної діяльності, так і ті, хто вже багато років є активним учасником громадського і політичного життя.

Сергій Ларін відповів на чисельні запитання присутніх та обговорив з ними основні напрями діяльності Партії розвитку України, виокремивши ті проблеми, які потребують першочергового вирішення. Чимало уваги було приділено питанню реформи місцевого самоврядування й децентралізації влади.

«Беручи безпосередню участь у розробці й втіленні в життя першої редакції Концепції реформування місцевого самоврядування, я не раз виступав з ініціативою її суспільного обговорення. І Концепцію розглянули представники самоврядних органів практично в усіх місцевих радах, запропонували свої зміни. Однак, на жаль, у нещодавно схваленій Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні ці зміни практично не були враховані. Тому ми залишаємо за собою право відстоювати позицію децентралізації влади, зосередження повноважень і розподілу бюджетних коштів на первинній ланці – в селі, селищі і місті», – акцентував голова виконкому Партії розвитку України.

Учасники засідання обговорили й суспільнополітичну ситуацію, яка склалася в державі. Зокрема, наголошувалося на необхідності проведення глибоких демократичних змін і соціально­економічних перетворень та зазначалося, що лише конкретні пропозиції, практичні програми із розвитку Київської області, рішучі дії абсолютно нової політичної сили слугуватимуть інструментом для досягнення намічених цілей.

За підсумками обговорення прийнято заяву Київської обласної регіональної організації Партії розвитку України «Щодо соціальнополітичної ситуації», у якій сформовані прагнення й завдання обласного осередку Партії розвитку з метою поліпшення суспільнополітичної та соціальноекономічної ситуації в області, заклик до порозуміння і єднання.

Делегати Конференції обрали керівний склад Київської обласної регіональної партійної організації Партії розвитку України. Головою комітету одноголосно затвердили депутата Київської обласної ради Олександра Качного, а першим заступником голови – депутата Київської обласної ради Володимира Павленка. Заступниками стали Галина Єрко та Олег Водяний. Головою виконавчого комітету Київської обласної регіональної організації Партії розвитку України обрано депутата Київської обласної ради Станіслава Поліщука – лідера депутатської групи «Партія розвитку України» в Київській обласній раді, до якої входять 32 депутати.

«Сьогодні, в часи, коли люди зневірилися в діяльності існуючих політичних партій, на нас покладається нелегке завдання – розбудова Партії розвитку України на місцях, – зазначив Станіслав Поліщук. – Втім, я переконаний, що ми зможемо повернути довіру людей до громадських організацій, політичних партій, тих політиків, котрі свідомо беруть на себе відповідальність відстоювати інтереси своїх співгромадян, забезпечити мир та єдність в країні».

На завершення зібрання голова комітету Київської обласної регіональної партійної організації Партії розвитку України Олександр Качний вкотре наголосив на тому, що в області формується максимально демократична й прозора політична сила зі зрозумілими і близькими кожному українцю ідеями.

«Київщина завжди була серцем нашої країни, і тому саме від нас повинна йти ініціатива до єднання всіх областей навколо ідей, закладених у платформі Партії розвитку України. Ми виступаємо за суверенну й унітарну державу, прагнемо миру й злагоди між усіма регіонами, адже від успіху кожного залежить процвітання країни в цілому», – наголосив керівник обласної регіональної партійної організації Партії розвитку України Олександр Качний, зазначивши, що й надалі буде відстоювати принцип реальної децентралізації влади, який є базовим у програмних положеннях партії.

Іванна БИСТРИЦЬКА.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

11 липня 2014

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Політика і влада
КРЕДИТИ ПОЧЕКАЮТЬ?..

Їх відправили на війну по мобілізації військкоматів або вони пішли на “Східний фронт” добровільно. Хоча за плечима переважної більшості українських воїнів залишилось багато особистих зобов’язань. У тому числі – фінансових перед банківськими установами. На жаль, в нинішній час мало хто може похвалитися відсутністю кредитних грошей, які легко витрачати й так важко віддавати... Можна уявити тільки, яким тягарем стають банківські позички як для мобілізованих солдатів, так і для їх родин.

Щоб хоч якось допомогти в цій справі нашим військовим, ще на початку травня Національний банк запропонував банкам України (цитую) “розглянути питання про розроблення програм сприяння в погашенні основного боргу та сплаті відсотків та/або ненарахування штрафних санкцій за несвоєчасне виконання боргових зобов'язань військовозобов'язаними, яких призвано на військову службу до Збройних Сил України”.

Однак цей лист був лише рекомендацією. Не можна змусити приватні установи – а такими практично є всі банки в Україні – робити те, що вони вважають, як мінімум, неприбутковим. Але треба визнати: патріотизм виявився не порожнім звуком і для структур, які в мирний час ніколи не зважали на важкі особисті обставини позичальників.

Першим рішення скасувати нарахування відсотків за кредитами мобілізованих прийняв найбільший український банк ПриватБанк. І це не дивує. Його власник Ігор Коломойський, який нині успішно очолює Дніпропетровську ОДА, – не просто проукраїнський патріот, а войовничий патріот, про що свідчать його конкретні вчинки: від оголошення нагороди за кожного зданого “сепаратиста” чи “диверсанта” до фінансування кількох батальйонів українських вояків. До таких дієвих вчинків можна віднести і скасування нарахування відсотків на час проходження військової служби для клієнтів програм споживчого кредитування, кредитування малого бізнесу і користувачів кредитними лімітами на карточках.

За словами керуючої Іванківським відділенням ПриватБанку Світлани Рябушенко, до них вже зверталися такі позичальники. За період служби (для цього необхідно підтвердження з військкомату) не лише скасовується нарахування відсотків на позику, а й не нараховуються штрафні санкції за несвоєчасне погашення кредитних платежів.

Очевидно, що кількість таких звернень лише зростатиме, адже десятки мешканців Іванківщини ще перебувають і в зоні АТО, і поза нею. Звернутись до банку за преференціями до початку служби вони не могли не тільки через відсутність часу: дехто просто не володів відповідною інформацією, а декого мобілізували ще до прийняття такого рішення.

Наприклад, Ощадний банк України лише нещодавно офіційно ввів кредитні канікули для позичальників – військовослужбовців і мобілізованих в ряди української армії. Голова правління Ощадбанку А. Пишний буквально вчора повідомив, що сім’ям загиблих героїв Небесної Сотні й АТО спишуть борги за виданими в цьому банку кредитами.

Як розповів керуючий Іванківським відділенням Ощадбанку Володимир Мухін, поки до їх установи не звернувся жоден військовослужбовець. Хтось ще не повернувся зі служби, а інші, можливо, не володіють необхідною інформацією.

Нема поки подібних звернень і до відділень Райффайзен Банку Аваль та ПравексБанку, що діють в Іванкові. Щоправда, якщо в Авалі діє подібна до приватовської програма підтримки українських захисників (при наявності повістки або довідки з військкомату, копії паспорта та ідентифікаційного коду військовослужбовцю на період служби не нараховуватимуть відсотки та штрафні санкції за невчасно сплачений кредит), то в Правексі – інші підходи. Тут можна сподіватись хіба що на реструктуризацію боргу, якщо позичальника спіткали важкі життєві обставини (незалежно від його статусу).

Та, здебільшого, військові, які сьогодні захищають Україну, можуть не перейматись хоч однією проблемою: кредити почекають…

Ольга РОЗУМЕНКО.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

11 липня 2014

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Політика і влада
ХТО МОЖЕ – КУПУЄ...

Від війни тікають вже не сотні, а тисячі жителів Сходу. Переважна більшість з них не мають матеріальної можливості забезпечити себе не тільки житлом, а й найнеобхіднішими речами, а тому поселяються, за сприяння влади, в будинках відпочинку, санаторіях, у наданих волонтерами квартирах, зрештою, в друзів та родичів.

Приїжджають мешканці з Донецької та Луганської областей і в наш район. Щоправда, як запевняють в селищній раді, за допомогою з них ще ніхто не звертався. Очевидно, тому, що селяться в родичів й сподіваються рано чи пізно повернутись до рідних домівок.

Проте є й такі біженці, які остаточно вже вирішили, що житимуть у більш спокійній частині України, зокрема, на Іванківщині. Для цього вони купують тут житло. Хто може, звичайно... Не маючи великих статків – шукають подешевше в селах, навіть тих, що розташовані поблизу колючого дроту.

Останнім часом вже колишні жителі згаданих областей придбали у районі три сільські хати. Нотаріуси стверджують, що бажаючих – більше, але ціни на прийнятні будинки (в яких можна жити) для переселенців – кусаються...

Ольга РОЗУМЕНКО.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

11 липня 2014


15 ...


  Закрити  
  Закрити